
حکیم ابوالقاسم فردوسی درشاهنامه، درداستان جنگ هفت گردان، از سرخس یاد کرده است. کهن ترین متن فارسی که از سرخس سخن گفته، «حدودالعالم» (۳۷۲ ه. ق) است، که می گوید: «سرخس شهری است بر راه و اندر میان بیابان نهاده جایی با کشت و برز بسیار است، و مردمانی قوی ترکیب اند و جنگی، و خواسته ایشان شتر است».شهرستان سرخس در منتهی الیه شمال شرق استان خراسان رضوی با وسعتی حدود 2/5447 کیلومترمربع در فاصله 185 کیلومتری از شهر مشهد واقع شده است. این شهرستان از شمال و شرق با کشور ترکمنستان، از غرب با شهرستان مشهد و از جنوب با شهرستان تربت جام و فریمان هم مرز می باشد. این شهرستان در عرض جغرافیایی 36 درجه تا 36 درجه و 40 دقیقه و طول جغرافیایی 60 درجه و 30 دقیقه تا 61 درجه و 15 دقیقه قرار گرفته است.با توجه به وجود اقوام مختلف در سرخس، گویش های متنوعی از جمله فارسی، بلوچی، سیستانی تا ترکی، ترکمنی و کردی در این منطقه وجود دارد. گروه هایی از جمله فارس- بخارایی- سادات حسینی- سادات کابلی- هزاره- سیستانی- عرب- علی میرزایی- قاینی- کاشمری- ترک- ترکمن- شاهسون- میش مست- کرمانی- کرد- لر- جمشیدی- تیموری و بلوچ در مناطق این شهرستان زندگی می کنند. مردم سرخس از دو مذهب تشیع و تسنن شکل گرفته اند.حدود 55 درصد جمعیت از اهل تشیع و 45 درصد از اهل تسنن هستند. که در مناطق مختلف این درصد ها متفاوت است.
شهرستان سرخس با وسعت ذکر شده شامل دو شهر به نام های سرخس و مزداوند و دو بخش به نام بخش مرکزی و مرزداران و شش دهستان بنام دهستان های تجن، خانگیران، سرخس، مرزداران، پل خاتون و کل بی بی می باشد. این شهرستان در سال 1368 تاسیس شده که در دو بخش شهرستان سرخس یعنی بخش مرکزی و مرزداران بالغ بر 72 روستا وجود داشته که این مقدار تعداد 34 روستا در بخش مرکزی و مابقی در بخش مرزداران واقع شده است. در این شهرستان کلیه ادارات، سازمان ها و ارگان های ذی مدخل حوزه مدیریت حاکمیتی مستقر بوده و تحت زعامت فرماندار شهرستان در حال خدمت رسانی به آحاد شهروندان سرخسی می باشند. در حوزه نمایندگی مجلس شورای اسلامی این شهر با شهرهای فریمان، احمدآباد و رضویه دارای یک نماینده مشترک بوده و در حوزه پارلمان شهری در حال حاضر دارای 7 نماینده است.وضعیت اشتغال و بیکاری بر اساس آمار سال 1395 در سرخس بدین شرح است: حدود 31000 جمعیت فعال، 26000 نفر شاغل و 5000 نفر نیز بیکار در این شهرستان وجود دارد.
تقسیم بندی شاغلین در رسته های مختلف بدین گونه است که حدود 9000 نفر در رسته کشاورزی، 4500 نفر در دامداری، 5000 نفر در صنعت، 2500 نفر اداری، 1650 نفر خدماتی و 3350 نفر نیز در رسته های دیگر شغلی مشغولند.
در کشاورزی شهرستان یونجه، کلزا، گندم آبی، پنبه، ذرت علوفه ای، جو و گندم دیم کشت می شود. در دامداری بیشتر به تولید گوشت مرغ، گوسفند و گوساله و شتر پرداخته می شود. در زمینه صنعت نیز، صنعت گوگرد در منطقه وجود دارد.
قرارگاه جهادی قرآن و عترت با محوریت شیخ داود حمیدی از سال ۱۳۸۴ با تمرکز بر اجرای مناسبت های مذهبی در نقاط روستایی شهرستان شروع به فعالیت کرد و با نقش آفرینی اجتماعی نسبت به ایجاد گروه ها و تشکل های مردمی اقدام نمود. بعد از بیانات مقام معظم رهبری در مورد ایجاد قرارگاه فرهنگی، این تیم فعالیت خود را در دفتر امام جمعه شهرستان مستقر نمود و با شناسایی افراد و گروه های مردمی، قرارگاه های فرعی روستایی به استعداد دویست گروه را هدایت و پشتیبانی می کند.
در حال حاضر پشتیبانی،هدایت و حمایت این قرارگاه در تمام روستاهای شهرستان برقرار می باشد و در حوزه های متفاوتی از قبیل گروه جهادی، ایستگاه صلواتی، امور خیریه، مراکز نیکوکاری و توانمند سازی، کانون های فرهنگی، گروه های تبلیغی طلاب خانم و آقا، امور فرهنگی و تربیتی مدارس، امور تربیت بدنی و ورزشی، برگزاری مناسبت های ملی و مذهبی، موکب اربعین، کاروان های پیاده زیارتی و...و در حوزه اشتغال زایی در سطح استان خراسان رضوی مشغول به فعالیت می باشد.
این قرارگاه به عنوان یک نمونه فعال حلقه میانی از سوی قرارگاه ها و بنیاد های ملی مانند نهضت اجتماعی جوانان، جبهه فرهنگی انقلاب، ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، قرارگاه قرب بقیه الله، قرارگاه خاتم الاوصیا، قرارگاه پیشرفت و آبادانی شناخته می شود.
این گروه ماموریت خود را بر پیشرفت دادن گروه های مردمی به حوزه های تخصصی و حلقه میانی شدن قرار داده است.
اعضای گروه: آقایان حجت الاسلام داود حمیدی، موسی دهقان، سید سعید حسینی، سید محمد حسینی حجازی، سید محمدرضا عبادی، محمد جواد نگهبان، محمد زیکن، هادی اسماعیل زاده و خانمها فرزانه جهرمی، مریم آذرپو و نرگس شهناز.